Choď na obsah Choď na menu
 


ÚČINKY MOJEJ TERAPIE

 

Potrebujeme pevnú opornú sústavu, ktorá zaručuje stabilitu nášho tela.

 

 

Stavce a kĺby je potrebné vrátiť na pôvodné miesto, čím sa vyrovná celková statika tela a následne to ovplyvní celý organizmus.  Prirodzenou cestou ovplyvňujem príčinu a nielen dôsledky, ktoré sa prejavujú vo forme symptómov. Mechanické posuny majú negatívny vplyv na autonómny nervový systém, cievny systém, energetický systém a na vnútorné orgány a imunitu. Uvoľňujem blokády fyzické  a energetické. Veľmi prínosná je aktívna spolupráca klienta, ktorý po mojej terapii vykonáva doma samostatné cvičenia, ktorých prevedenie klienta naučím. Taktiež je dôležité a veľmi nápomocné zmeniť škodlivé návyky, akými sú napríklad prekladanie nohy cez nohu, nesprávne dvíhanie predmetov v predklone, nesprávne sedenie atď. 

 

 

K posunu stavcov, kĺbov, panvy a deformácií medzistavcových platničiek dochádza v dôsledku fyzických príčin, ako napríklad pády, nehody, každodenné stereotypné pohyby, dlhé sedenie a vznik svalovej dysbalancie. Ďalej sú to aj psychické príčiny, ako je stres a napätie. Ako vieme, psychické napätie spôsobuje okrem iného aj svalové napätie, čo následne ovplyvňuje tvar, statiku a funkčnosť  chrbtice.

 

 

Ako vlastne dochádza k posunutiu stavcov a kĺbov?
 

Môže to byť v dôsledku fyzickej príčiny, ako napríklad rozdielna dĺžka končatín, ktorá vedie k chybnej statike, skráteniu svalov, alebo k výronom - nehodám pri športe.
Aby bol výsledok trvalý, klient musí po ošetrení vykonávať doma samostatné cvičenia, zmeniť niektoré zvyky, ako je napríklad prekladanie si nohu cez nohu.
Pánvový sklon podstatne ovplyvňuje formu chrbtice. Správna rovnováha ako pánvi, tak aj svalstva upevňujúceho pánvu je základom správneho držania tela. Ak je zväčšená štrbina v bedrovom kĺbe, dochádza ku vzniku rozdielnej dĺžky dolných končatín. Pánvový pletenec sa skladá z viac častí, pánvovej kosti a krížovej kosti. Pánvová kosť je tvorená z bedrovej kosti, sedacej kosti a lonovej kosti. V predu sa pánvový pletenec uzatvára lonovou sponou.


Rozdielna dĺžka nôh sa vyskytuje príliš často. Ale napriek tomu, môžeme s tým niečo urobiť, pretože 98% prípadov rozdielnej dĺžky končatín je funkčných. Asi 90% týchto posunutí vychádza z bedrového kĺbu, ostatných 10% pochádza z blokád krížovej kosti, kolenného alebo členkového kĺbu. Len 2% prípadov majú anatomické príčiny ako nehody, predpôrodné infekcie (ktoré sa taktiež objavujú veľmi zriedka), alebo kosti nesprávne zrástli po úraze, napríklad po zlomenine. Ani pri zlomeninách spojených klinmi alebo po operáciách bedier bohužiaľ už šikmú plochu pánvi nejde napraviť. 
V takýchto prípadoch má pri rozdielnej dĺžke nôh zvýšenie topánky od 1 cm zmysel. Napriek tomu by sa celková rozdielnosť nemala vyrovnávať, aby telo dostalo možnosť vyrovnať jednu časť samo. Inak platí , že po vyrovnaní rozdielnej dĺžky nôh by už človek nemal nosiť zvýšené topánky. Pomocou cvičenia a s trochou sebadisciplíny sa môžeme natrvalo zbaviť príčin mnoho problémov s chrbticou a bedrami.
Ako dochádza k týmto 98% získaných rozdielov v dĺžke nôh? V tomto prípade zase raz platíme daň nášmu civilizovanému spôsobu života. 
Často sedíme celé hodiny v aute alebo si prekladáme jednu nohu cez druhú, čo je zvyk, s ktorým sa u "prírodných" národov nestretneme.

 

 

Čo sa deje, keď si prekladáme nohu cez nohu?

 

Stehenná kosť sa účinkom páky a malých vibrácii z voľne visiacej nohy ešte ďalej vysúva z kĺbu. Keď vstaneme, napäté svaly zabránia tomu, aby kosť vkĺzla späť do kĺbu a dostala sa do normálneho stavu. Noha zostane tak povediac "dlhšia"- nohy sa javia ako nerovnako dlhé. To nás opäť núti, aby sme si prekladali opätovne nohu cez nohu, pretože sa tým odľahčuje bedro a sedíme tak pohodlnejšie. A tým sa kosť opäť vysúva z kĺbovej jamky - je to začarovaný kruh. V dôsledku toho stehenná oblasť pri chôdzi zasadzuje zväčšenou kĺbovou medzerou mikroúdery bedrovému kĺbu. Z toho môžu vznikať zápal a nevedomý obranný postoj. Okrem toho prekladanie nôh zabraňuje žilovému čerpaniu krvi a podporuje tak tvorbu kŕčových žíl. Kŕčové žily už tak dobre nevypadajú. Pritom sa zablokujú aj dôležité akupunktúrne dráhy, čo zapríčiňuje znížený či nerovnomerný tok energie. Môže to spôsobiť poruchy koncentrácie alebo nepozornosť.
Malý trik pre tých, ktorý si prekladajú nohy z psychických dôvodov, aby si tak vybudovali ochrannú stenu. Posaďte sa a v oblasti brucha vo výške pupku si predstavte energetickú, prípadne svetelnú guľu a budete sa cítiť bezpečnejšie.

 

Prečo sú rovnako dlhé nohy dôležité?

Vzniká nestabilita v členkovom kĺbe, chybné zaťaženie pri chôdzi, výrastok na pätovej kosti, neistota pri chôdzi, žilová pumpa je nedostatočne zásobená, vznik kŕčových žíl, opuchy, deformácia a problémy so stavcami chrbtice (skolióza), nedostatočne zásobované hemisféry - poruchy koncentrácie, zhoršenie hyperaktivity, závrate, bolesti hlavy a iné.

 

Stuhnutá šíja:

Krčná chrbtica je nejcitlivejším miestom celej chrbtice. Pri strese a psychickom napätí trpí, pretože dochádza k stuhnutiu svalov, čo vedie ku chronickým bolestiam v oblasti ramien. Nejčastejšie týmto problémom trpia ženy. Je to častá bolesť hlavy, třpnutie a mravenčenie v horných končatinách, závrate, kolísavý krvný tlak, bolesti v očiach, návaly tepla a chladu atď.
 
Stuhnutý chrbát:
Boľavý a stuhnutý chrbát je dôsledkom prechodného stiahnutia svalov a mierneho natiahnutia šliach. Často tiež chybné sedenie, stres, fyzická a psychická únava vedie k prepínaniu svalov a svalovej nerovnováhe v tejto oblasti, prináša so sebou nepríjemnú bolesť.
 
Bolesť v krížoch:
80% všetkých bolestí chrbta majú na svedomí kríže. Seknutie v križoch sprevádza prudká intenzívna bolesť, ktorá vzniká pri veľkej fyzickej námahe, spojenej s prudkými pohybmi. Môže to vyvolať tiež nečakaný chlad a zhoršuje to kašeľ a kýchanie. Bolesť môže vzniknúť náhle alebo postupne, často sa nepríjemne stupňuje.                                                                                          
1. Bolesť zostáva ohraničená iba v oblasti krížovo-bedrovej časti chrbtice, svedčí to vcelku o ľahšom priebehu ochorenia.                                                                                                                   
2. Bolesti z krížov sa šíria do niektorej inej časti tela, najmä však do dolných končatín, alebo ak sa pridružia ťažkosti s močením a so stolicou, ide o ťažšie ochorenie.
Modernou liečebnou metódou v liečbe porúch pohyblivosti chrbtice je i liečba mäkkými technikami a manipulačnou liečbou.
Po vyliečení bolestí v krížoch je dôležité zabrániť ich novému vzplanutiu a to dôsledným predchádzaním ochoreniu masážami a cvičením.
 
Problémy s medzistavcovými platničkami:
Vykľznutie stavcov z miesta ich kľbového spojenia a posunutíie platničky vyvoláva náhlu a dlhodobú bolesť. Prepadnutie, vykľznutie, posunutie platničky môže vzniknúť tiež po menšom úraze, ak bola opotrebovaná a môže to poškodiť aj nerv. Vedie to až k problémom s močovým mechúrom, črevami, ženskými orgánmi, bolesť, třpnutie a mravenčenie v dolných končatinách a chodidlách atď.
Dlhodobý tlak na nerv mäže zapríčiniť poruchu činnosti a funkčnosti orgánu tela, ktorý nerv ovplyvňuje/inervuje. Sprievodným javom je bolesť v inej časti tela, ktorej príčinou je problém s chrbticou. Napríklad: bolesť v oblasti srdca, bolestivá menštruácia, bolesti hlavy a očí, bolesti brucha - problém so stolicou, bolesť v oblasti žalúdka, časté zápaly vaječníkov a močového mechúra, bolesť chodidiel, kolien, rúk, bolesť kĺbov atď.
 
Psychika a stres:
30% všetkých bolestí chrbta spôsobuje stres, ktorý vyvoláva tuhnutie svalov. Svaly v nerovnováhe dokážu po prudkom napnutí zatlačiť nerv, kde sa vytvorí svalový spazmus-křč. Vznikne tak blok na chrbtici.
 
Blokády na chrbtici:
Častým problémom je vznik blokád na chrbtici a to hlavne pri systematickom zaťažovaní určitých svalových partií a pri ich následnom preťažení. Chrbtica tiež trpí pri ktoromkoľvek ochorení organizmu. Blokády na chrbtici vznikajú a recidivujú ako náhle sa zhorší interné, či gynekologické ochorenie. Správna funkcia chrbtice (pohybovej osi tela) nemá vplyv len na obsah chrbticového kanála, ale aj na správnu funkciu pohybového ústrojenstva spolu s končatinami a ich kĺbmi, na funkciu svalstva a taktiež na funkciu vnútorných orgánov.
Príznakom chronického preťažovania chrbtice je blokáda (znehybnenie). Výživa tkaniva chrupaviek a platničiek je závislá na pohybe. Chrbtica sa stáva menej odolnou. Zložité súvislosti medzi štrukturálnou zmenou a poruchou funkcie chrbtice sa môžu prejaviť poškodením platničky.
Jednou z možností  obnovenia a dosiahnutia zlepšenia funkcie chrbtice je odblokovanie medzistavcového kĺbu.
Niektoré svalové skupiny bývajú pravidelne oslabené a ochabnuté, iné sú hyperaktívne s tendenciou k zvýšenému napätiu a tuhnutiu. Následkom toho vznikajú svalové dysbalancie (nerovnováhy), spazmy, blokády chrbtice a kĺbov. Odblokovaním chrbtice dochádza k normalizácii jej funkcie a súčasne k zníženiu napätia v príslušných svaloch a v ich tkanivách. Ako náhle sa podarí obnoviť funkciu, bolesť ustupuje a obnovuje sa pohyblivosť v kĺbe, upravuje sa svalový tonus a reflexná činnosť a činnosť vnútorných orgánov.
Bolesť v pohybovej sústave je varovaním, príznakom funkčnej poruchy. V priebehu rokov sa prejavia funkčné poruchy v rôznych úsekoch chrbtice. Chrbtica spája ako niť poruchy zdánlivo veľmi rôznorodé. Takmer každá trauma, úraz pôsobí priamo, alebo nepriamo na osový orgán – chrbticu (pády, dopady, údery atď.). Je to mechanický faktor.
Závrate a bolesti hlavy sú najčastejšie cervikálneho pôvodu. Z hľadiska pohybovej sústavy je nutné pokladať za kľúčovú oblasť tiež chodidlá. Psychická labilita a stres sú tiež charakteristické pre poruchy chrbtice. Silné menštruačné bolesti, chronické zápaly bývajú často prejavom funkčnej poruchy chrbtice.
Funkčné poruchy chrbtice a pohybovej sústavy tiež ovplyvňuje počasie a jeho zmeny. Ďalej je to prechladnutie infekčné choroby, horúčka, chronické blokády, svalové spazmy, zmena pohyblivosti kĺbov, reflexné zmeny, chrípka, hormonálne zmeny (menštruácia, menopauza), alergické reakcie, psychické problémy, stres atď. Bolesti chrbtice bývajú nepravidelné a rôznorodé.

 

Vybral som niektoré symptómy, ktoré môžu vzniknúť v dôsledku posunu stavcov a panvy a je  možné ich odstrániť mojou terapiou:

 

bolesť hlavy

tŕpnutie v končatinách

bolesť a únava končatín

bolesť a tlak v hrudníku

bolesť chrbta

bolesť krížov

bolesť ramien, lakťov, alebo kolien

zažívacie a črevné problémy

bolesť chrbta a krížov v tehotenstve

prerušovaný spánok

kolísavý krvný tlak

závrate

rozdielna dĺžka nôh

bolesť v slabinách

stuhnuté svalstvo a skrátené šľachy

 

Po absolvovaní mojej terapie odporúčam 2 – 3 dni kľudový režim a pitný režim. Je možné, že sa po mojej prvej terapii budete cítiť  vyčerpaná/ý, unavená/ý a budete mať pocit, že sa stav nemení k lepšiemu. Verte, že je to stav dočasný a tieto pocity do 3 dní ustúpia. Reakcia je u každého individuálna, nakoľko záleží od problému, jeho dĺžky a od celkového zdravotného stavu klienta. Nezabúdajte ani na moje rady, ktoré som Vám dal po prvej terapii a snažte sa ich dodržiavať.

Uvedomte si, že každý proces má svoje zákonitosti. Na začiatku odporúčam  absolvovať terapiu minimálne 2 krát, nakoľko systémy ľudského tela musia zosúladiť a zharmonizovať svoju činnosť. (pohybový, nervový, energetický...)

Po odblokovaní chrbtice, kĺbov a náprave panvy Vám veľmi rád odporučím a naučím Vás zostavu cvikov, ktoré Vám pomôžu zlepšiť hybnosť a spevniť chrbticu, kĺby, panvu a napomôžu k likvidácii svalovej dysbalancie.  Ak ste už absolvovali moju terapiu, odporúčam ju zopakovať neodkladne pri opätovnom probléme, ako je bolesť chrbta a chrbtice, bolesť v krížoch, problémy s medzistavcovými platničkami, posuv panvy, bolesť hlavy, bolesť krku, tŕpnutie a bolesť v rukách a nohách, bolesť chodidiel, bolesť kĺbov a svalov, artróza, artritída, skolióza, lordóza, kyfóza, svalové napätie, opakované napäťové zranenia, športové zranenia, poúrazové a pooperačné stavy, chronické zápaly, svalová dysbalancia (nerovnováha), závrate, porucha spánku stres, podráždenosť, úzkosť, chronická únava, vysoký, alebo nízky krvný tlak, menopauza, stuhnutosť pri tehotenstve, zažívacie problémy a ďalšie. Veľmi dôležitá a účinná je prevencia. Znamená to absolvovať terapiu vtedy, aj keď nepociťujete bolesti a rôzne symptómy a to minimálne 1 krát za 3 mesiace. Takto môžete predísť týmto rôznym problémom. 

 

 

 

logo-jpg-1.jpg

 

  
Zavolajte a dohodneme termín.                                                                                                                                     

 

Mobil: 0948 495 264                                                                            

E-mail: tvojdobrypocit@gmail.com

 
 

 

Portrét


Posledné fotografie


Facebook

Kontakt

Maroš Majoroš

Novohradská 14
Veľký Krtíš
99001


Zavolajte a dohodneme termín.



+421 948 495 264

tvojdobrypocit@gmail.com

Mail list



Archív

Kalendár
<< marec >>
<< 2024 >>
Po Ut St Št Pia So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Štatistiky

Online: 3
Celkom: 1069270
Mesiac: 5896
Deň: 190