Choď na obsah Choď na menu
 


MOJE ODPORÚČANIA

 

Po absolvovaní mojej terapie odporúčam 2 – 3 dni kľudový režim a pitný režim. Je možné, že sa po mojej prvej terapii budete cítiť unavená/ý. Verte, že je to stav dočasný a tieto pocity do 3 dní ustúpia. Reakcia je u každého individuálna, nakoľko záleží od problému, jeho dĺžky a od celkového zdravotného stavu klienta. Nezabúdajte ani na moje rady, ktoré som Vám dal po prvej terapii a snažte sa ich dodržiavať.

Uvedomte si, že každý proces má svoje zákonitosti. Na začiatku odporúčam  absolvovať terapiu minimálne 2 krát, nakoľko systémy ľudského tela musia zosúladiť a zharmonizovať svoju činnosť. (pohybový, nervový, energetický...)

Po odblokovaní chrbtice, kĺbov a náprave panvy Vám veľmi rád odporučím a naučím Vás zostavu cvikov, ktoré Vám pomôžu zlepšiť hybnosť a spevniť chrbticu, kĺby, panvu a napomôžu k likvidácii svalovej dysbalancie.  Ak ste už absolvovali moju terapiu, odporúčam ju zopakovať neodkladne pri opätovnom probléme, ako je bolesť chrbta a chrbtice, bolesť v krížoch, problémy s medzistavcovými platničkami, posuv panvy, bolesť hlavy, bolesť krku, tŕpnutie a bolesť v rukách a nohách, bolesť chodidiel, bolesť kĺbov a svalov, artróza, artritída, skolióza, lordóza, kyfóza, svalové napätie, opakované napäťové zranenia, športové zranenia, poúrazové a pooperačné stavy, chronické zápaly, svalová dysbalancia (nerovnováha), závrate, porucha spánku stres, podráždenosť, úzkosť, chronická únava, vysoký, alebo nízky krvný tlak, menopauza, stuhnutosť pri tehotenstve, zažívacie problémy a ďalšie. Veľmi dôležitá a účinná je prevencia. Znamená to absolvovať terapiu vtedy, aj keď nepociťujete bolesti a rôzne symptómy a to 1 krát za mesiac, alebo jeden krát za 2 mesiace, ale minimálne raz za  3 mesiace. Takto môžete predísť týmto rôznym problémom. Uvedomte si, že stav vašej chrbtice ovplyvňuje celý váš organizmus. Taktiež odporúčam pravidelne užívať magnézium a vitamín C.

 

 

Pamätajme na to, že ako je dôležité problém riešiť tak je dôležité uvedomiť si, čo ho u každého z nás spôsobuje. Keď na to prídeme, je potrebné opustiť dané stereotypy. Platí to ako pre fyzickú, tak aj pre duševnú stránku nášho života. Je ťažké sa rozlúčiť s niečím, na čo sme roky zvyknutí (šport a iné fyzické aktivity, život v neustálom strese...) Telo nám dáva signály pomocou pocitov, bolesti a rôznych symptómov. Buďme zodpovední za svoje telo a nečakajme pomoc a riešenie len od niekoho iného. Čo bolo pre nás dobré včera, nemusí byť dobré dnes. 

 

 

Najčastejšou príčinou bolestí chrbta je ochorenie chrbtice, ktorá nielenže udržuje ľudské telo vzpriamené a spolu s väzmi a svalmi umožňuje jeho pohyblivosť, ale chráni aj miechu a nervové korene, ktoré z nej vychádzajú. Chrbticu rozdeľujeme na časť krčnú so 7 stavcami, na časť hrudnú s 12 stavcami, na časť krížovo-driekovú s 5 stavcami driekovými a 5 stavcami krížovými (zrastenými spolu v krížovú kosť) a kosť kostrčovú, ktorá sa skladá z 3 - 4 kostrčových kostičiek. Každý stavec sa skladá z tela stavca - nosnej časti - až dozadu sa klenúceho oblúka, ktorý má bočné i tŕňové výbežky a zozadu uzatvára chrbticový kanál. Okrem toho sú pre stavce charakteristické drobné plôšky, ktorými dosadajú jeden na druhý. Významnú úlohu v súvise s pohyblivosťou chrbtice má okrem kostného aparátu i podporný väzivový systém, silné a pružné väzy, ktoré spájajú susedné stavce, medzistavcové platničky, ako i mohutný svalový obal okolo chrbtice. Zdatnosť chrbtice zabezpečuje i správna činnosť nervového systému. Jednotlivé časti chrbtice nie sú rovnako pohyblivé. Najpohyblivejšia je krčná časť, málo pohyblivá je hrudná časť a opäť pomerne značne pohyblivá je bedrová časť najmä v mieste jej spojenia s krížovou kosťou. Pritom však chrbtica tvorí jednotný celok, ochorenie jednej jej časti sa môže prejaviť poruchami funkcie i v iných jej častiach. Ochorenie chrbtice sa zvyčajne prejaví obmedzením pohyblivosti v niektorej jej časti (na mieste skĺbenia dvoch susedných stavcov), najčastejšie v miestach, kde je chrbtica najjpohyblivejšia.

 
 
Ďalej je dôležité:
 
1. Vyhýbať sa prudkým, náhlym pohybom, ako sú skoky, predklony, otáčky a aotrasy a vibrácie.                                        
 
2. Vyhýbať sa predklonu a dvíhaniu ťažkých bremien v predklone, dvíhať s pokrčenými dolnými končatinami a nehrbiť pritom chrbát-chrbticu. Váhu bremena preniesť do nôh a nie do chrbtice. Čím menej zaťažovať krčnú chrbticu, nepredkláňať a nezakláňať hlavu, čím menej otáčať samotnou hlavou, ale otáčať sa celým telom.                                                   
 
3. Chrániť telo pred chladom a vlhkom, najmä dolné končatiny a krížovú časť chrbtice. Pozor na prievan a nespať v blízkosti otvoreného okna. Klimatizáciu v byte aj aute nastaviť minimálne na 25 °C. Nižšia teplota klimatizácie je zdravotným rizikom!                                                                              
 
4. Nezostávať dlho v stereotypnej polohe, ako je sedenie a státie. Pri státí meniť postoj, prenášať hmotnosť z jednej nohy na druhú. Pri sedavej práci aspoň raz za hodinu vstať a pretiahnuť sa. SPRÁVNE SEDENIE: Aj keď musíme sedieť veľmi dlho, vždy máme chrbát narovnaný a nehrbíme sa. Používame stoličku s pevným operadlom pozdľž celej chrbtice. Naučme sa sedieť pohodlne, s chodidlamy opretými o podložku a zahnutými do pravého uhla. STÁTIE: Pri správnom postoji, pri ktorom sa nenamáha chrbtové svalstvo, musí byť hlava, trup a končatiny v jednej línii. SPÁNOK: Spíme v posteli s pevnou podložkou, prípadne si dáme pod matrac dosku. Pod hlavu si dávame jeden, nie veľmi vysoký vankúš, aby sme predišli nesprávnemu ohnutiu chrbtice behom spánku, zaspávame na pravom, alebo ľavom boku                                
 
5. Zvýšenú opatrnosť venovať uvedeným radám hlavne pri väčšej únave, nedostatku spánku, konfliktných sitáciách, ktoré vyvolávajú skleslosť, depresiu, podráždenosť, alebo stress. Všetky tieto stavy sa aj u zdravých ľudí spojujú s nekoordinovanou svalovou činnosťou, ktorá by mohla vyvolať bolesti. Tým viac sa to týka tých, ktorí už bolesť v chrbtici prekonali. Každý človek by mal aj v období, keď je zdánlivo zdravý, cvičiť. Cvičenie je prostriedok, který spevňuje ochabnuté svalstvo, naťahuje skrátené svalstvo a zlepšuje jeho pružnosť. Doporušujem plávanie, hlavne prsia pri správnej technike, bicyklovanie, turistika, beh na lyžiach, posilňovanie, chôdza. Veľmi účinné sú spinálne a kompenzačné cvičenia, Rád vás naučím zostavu cvikov, vhodných práve pre vás.. Tiež je dôležité kontrolovať si svoju váhu. 
                                                                                    

 

Nenoste ťažkú tašku len v jednej ruke alebo prehodenú cez  plece. Rozdeľte radšej bremeno do dvoch tašiek a neste v každej ruke jednu. Výhodnejšie je nosenie bremien na chrbte vždy s dvoma popruhmi alebo si tašku prehodiť cez plece krížom cez hruď

 

Pri dvíhaní ťažkého predmetu sa nezohýbajte, ale pokrčte kolená a dvíhajte ho pokiaľ možno s rovným chrbtom s pritisnutím bremena na hrudník.

 

Malé bremená dvíhame tiež buď z pokľaku, čupnutia alebo pomocou  tzv. “ lastovičky „  so zanožením jednej nohy s vyrovnaným chrbtom.

 

Ak prenášate niečo ťažké, nikdy sa neotáčajte len v drieku, ale vždy celým telom.

 

Seďte s rovným chrbtom a dbajte o to, aby ste mali podopretú oblasť krížov. Pri vedení auta nakloňte sedadlo tak, aby sa zväčšil uhol medzi stehnami a trupom, aby ste si „nepodsadzovali panvu“. Ak pracujete v kancelárii, podložte si monitor tak, aby krčná chrbtica nebola ohnutá.                                                                                                                                     

 

Noste pohodlné topánky so správnym podpätkom, ktoré umožňuje správne držanie tela pri chôdzi.

 

Ak sedíte pri počítači dlhé hodiny, či pri inom pracovnom stroji, dodržiavajte pravidlá správneho sedenia – 4 x 90 – t.z. dolné končatiny sú široko rozkročené na 90 stupňov, plôšky nôh zvierajú s predkoleniami 90 stupňov, predkolenia so stehnami 90 a stehno s osou trupu zviera tiež 90 stupňov.

 

Ak nemôžete mať celé chodidlá na dlážke, používajte nízku podložku.

 

Vhodné je zdynamizovanie sedu – sed na fitlopte, nestabilnej plošine, špeciálnej stoličke.

 

Pri práci v záhrade – pletí buriny, sadení, nikdy sa nezohýbajte, ale si radšej kľaknite.

 

Pri umývaní tváre, zubov, pri práci v kuchyni je nutné znížiť bázu tela, a to rozkročením prípadne zanožením nohy a držaním vyrovnaného chrbta.

 

Presvedčte sa, či je matrac na vašej posteli dostatočne pevný a pružný, aby bol dobrou oporou pre chrbát, nemá však byť ani príliš tvrdý.

 

Snažiť sa obmedziť stres a začať prípadne používať techniky na lepšie zvládnutie stresu.

 

STARAJTE SA O SVOJU CHRBTICU A ABSOLVUJTE U MŇA TERAPIU MINIMÁLNE RAZ ZA 3 MESIACE.  

                                                                                                                 

 

 

 

 

logo-jpg-1.jpg

 

  
Zavolajte a dohodneme termín.
 

 

Mobil: 0948 495 264                                                                            

E-mail: tvojdobrypocit@gmail.com

 
 

 

Portrét


Posledné fotografie


Facebook

Kontakt

Maroš Majoroš

Novohradská 14
Veľký Krtíš
99001


Zavolajte a dohodneme termín.



+421 948 495 264

tvojdobrypocit@gmail.com

Mail list



Archív

Kalendár
<< marec >>
<< 2024 >>
Po Ut St Št Pia So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Štatistiky

Online: 4
Celkom: 1069219
Mesiac: 5904
Deň: 172